İnternet Haberciliğinde Doğru Fotoğraf Seçimi - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

İnternet Haberciliğinde Doğru Fotoğraf Seçimi


Dijital dünyada kullanacağımız görselleri ve grafikleri belirlerken yayın ilkelerini gözetmek; haberin içeriği ve türüne, kaynakların güvenilirliğine ve en önemlisi telif hakkı gibi konulara dikkat etmek gerekir.


Yaşam ve magazin haberleri için daha esnek olabilirken daha ciddi içeriklere temkinli yaklaşmak gerekir. Fotoğraf seçimini belirleyecek bir diğer unsur da nerede görüntüleneceğidir. İlk sayfada mı yoksa alt kısımlarda mı? Bunlarda fotoğraf seçiminizi belirleyecek etkenlerdendir.


Ana sayfa için görsel seçimi yapıyorsanız fotoğrafın haberi tam olarak yansıttığına ve okurun dikkatini çekebilecek kalitede olduğuna dikkat edilmeli. Bu sayede ziyaretçileri yakalayabilir ve kalıcı takipçilere dönüştürebiliriz. Foto haberin içinde yer alacaksa hikayeyi yansıtan ve okumaya teşvik edici görseller yine seçilmelidir.


Kullanılacak fotoğraflarda kaynaklar da doğrulama süzgecinden geçirmek de önemlidir. Fotoğraflarınız saha muhabirlerinizden, halktan veya ajanslardan gelebilir. Nadiren telifsiz stok fotoğraf siteleri de kullanılabilir. Kullanacağımız görsellerin bir ürünü teşvik edici promosyon fotoğraflar olmadığına da dikkat etmeliyiz.


İnternet Haberciliğinde Fotoğraf Seçimi


İhlas, AA, DHA ve benzeri ajanslarla anlaşmanız varsa onlardan aldığımız fotoğrafları kullanmanızda sorun yoktur. Okurların ya da serbest gazetecilerin kaynaklarını kullanacaksak hangi şartlarda ve hangi mecralarda kullanacağımızı açık ve net ifade etmemiz gerekir. 


Dikkatli edilmesi gereken başka bir nokta da çocuklarla ilgili hususlardır. Çoğu ülkede fotoğrafını yayınlamadan önce velilerinin iznini almak gerekir. Yayın yapılan ülkedeki yasal düzenlemeleri öğrenmek ve buna göre hareket etmek önemlidir.


Fotoğrafları edit'leyecekseniz yani kesip biçecekseniz verebileceği mesajı dikkatle analiz etmelisiniz. Bir fotoğrafı yayınlama şekliniz anlamını ve fotoğrafla ilişkilendirilen hikayeyi tamamen değiştirebilir.


Son olarak Türkiye'de pek dikkat edilmese de fotoğraflara alt yazı koymak "kalite anlamında" önemlidir. Fotoğrafın hangi olaya ve kime ait olduğuna dair bilgi verilmesi gerekir. Sadece bilgi içeren kuru bir alt yazı paylaşmak yerine değer katmasını ve okuru habere çekmesini sağlamalısınız.

Yorumlarınız Değerlidir